HTML

Félidő

A 2010-es midterms választások Amerikában. Mert nem csak Magyarországon választanak 2010-ben

Friss topikok

  • Ralph Cifaretto: @civilkontrol: "Sajnos az USA-val kapcsolatos ismereteim nagyjából megállnak a Michael Moore-i szi... (2010.02.20. 20:57) A demokrata többség illúziója
  • latte: @TuRuL_2k2: Valóban sokkal átláthatóbb az amerikai finanszírozási rendszer, kérdés, hogy az egyes ... (2010.02.09. 19:23) Money, money, money
  • bástya: Egyszer úgyis megértem ezt az országot és az állandó választásaikat. (2010.02.03. 14:09) Kezdődik
  • latte: @TuRuL_2k2: Nyilván a magyar kampányguruk szeretnék azt hinni, hogy van egy olyan módszer, ami aut... (2010.01.27. 13:59) Az Obama kampány megismételhetetlensége
  • zalan: talán csak a portugál inkvizíció (2010.01.22. 02:42) Massachusetts után

Linkblog

Az Obama kampány megismételhetetlensége

2010.01.22. 15:02 :: latte

Barack Obama elnökválasztási kampánya új fejezetet írt a politikai kommunikáció történetében, azonban úgy tűnik ez mostmár csupán mint történelmi érdekesség fog szerepelni. A kampány egyik fő újítása az amerikai politikában rendkívül fontos pénzgyűjtés megújítása volt. A kampány jelentős részben támaszkodhatott a magánszemélyektől érkező kis összegű adományokra és így képes volt a kevesebb, de nagyobb összegű adományokat gyűjtő republikánus pénzgyűjtő rendszer vagy az előválasztások során Hillary Clinton pénzgyűjtő gépezetével versenyre kelnni, sőt nyerni is ellenük.

 

A Legfelső Bíróság tegnapi döntése után úgy tűnik ennek vége. A döntés értelmében eltörlik a vállalatok és egyéb szervezetek (mint például a szakszervezetek) számára felállított korlátot, ezentúl korlátlan mennyiségű pénzt adományozhatnak különböző politikai kampányokra. Az 5-4 arányban, konzervatív-liberális törésvonal mentén megosztott ítélet indoklása szerint a korábbi korlát a vállalatok szólásszabadságát korlátozta, ezért indokolt annak eltörlése.

 

A republikánusok üdvözölték a döntést, ami nem is megelpőő, hiszen az üzleti körök inkább az ő politikájukat látják szívesen a kongresszusban és a Fehér Házban. Obama szerint a döntés zöld jelzést adott a különböző lobbicsoportoknak, mint a nagy olajtársasaágok, a wall streeti bankok vagy a nagy egészségbiztosítók, akik már most is a mindennapi amerikaiak hangjának elnémítására használják befolyásukat.

 

A novemberi választásokat ez a döntés drámaian befolyásolhatja, a már így is rendkívül rossz helyzetben lévő demokraták helyzete tovább romlott, a republikánusok tehát örvendezhetnek. Egyre nagyobb az esély, hogy az alsóházban megforduljon a többség. A kis adományokból építkező kampányok persze még mindig lehetnek rendkívül hatékonyak, ám erejük lényegesen csökkent a korábbi szabályozáshoz képest.

4 komment

Címkék: obama legfelsőbb bíróság választsái szabályok

A bejegyzés trackback címe:

https://midterms.blog.hu/api/trackback/id/tr891692838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.23. 22:40:57

Elég jól hangzik. 90es évek körül jelentek meg (legalábbis akkor találkoztam velük :) azok a sci-fi-k amikben voltak ugyan országhatárok, de inkább a cégek irányítottak.
Lehet bejön, mint Vernének a Nautilus

Azért Mo-n sok dolgot átvehettek volna. Pl. web 2.0 kihasználás nagyon komolytalan 2-3 pártot kivéve. (talán 9-10 induló lesz?)

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.24. 16:30:24

Az Obama kampány a web2-t profin használta ez igaz, de elsősorban olyan dolgokra, amik Magyarországon nem megszokottak. Magyarországon a pártok nem szoktak pénzt kérni a kampányra és itt az önkéntes politikai aktivizmus sem túlságosan felkapott jelenség. Ezek nélkül az internet hirdetési felület marad, ami persze fontos, de hirdetési felületekből van sokkal fontosabb. A két ország politikai kultúrája radikálisan különbözik. Míg Amerikában nagy hagyomány van a részvételnek és az egész ország kultúrája az aktivitásra épül, addig nekünk itt van a kádári passzivitás és a politika iránti érdektelenség öröksége. Magyarországon senki nem hajlandó önálló politikai cselekvésre.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.01.26. 20:14:08

@latte:
Sok igazság van ebben. Emiatt nagy tévedés a hazai Obama-kampányfetisizmus.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.27. 13:59:53

@TuRuL_2k2: Nyilván a magyar kampányguruk szeretnék azt hinni, hogy van egy olyan módszer, ami automatikusan és biztosan hozza a győzelmet, ugyanakkor azt nem veszik észre, hogy Obama győzelme nem csak a kampány nagyszerűségének, hanem a választás környezetének is köszönhető.
süti beállítások módosítása