HTML

Félidő

A 2010-es midterms választások Amerikában. Mert nem csak Magyarországon választanak 2010-ben

Friss topikok

  • Ralph Cifaretto: @civilkontrol: "Sajnos az USA-val kapcsolatos ismereteim nagyjából megállnak a Michael Moore-i szi... (2010.02.20. 20:57) A demokrata többség illúziója
  • latte: @TuRuL_2k2: Valóban sokkal átláthatóbb az amerikai finanszírozási rendszer, kérdés, hogy az egyes ... (2010.02.09. 19:23) Money, money, money
  • bástya: Egyszer úgyis megértem ezt az országot és az állandó választásaikat. (2010.02.03. 14:09) Kezdődik
  • latte: @TuRuL_2k2: Nyilván a magyar kampányguruk szeretnék azt hinni, hogy van egy olyan módszer, ami aut... (2010.01.27. 13:59) Az Obama kampány megismételhetetlensége
  • zalan: talán csak a portugál inkvizíció (2010.01.22. 02:42) Massachusetts után

Linkblog

Hogyan lehet (lesz) republikánus többség a szenátusban? 1.

2010.10.10. 23:23 :: latte

A kongresszus mind két házában jelenleg a demokraták vannak többségben, ám úgy tűnik ez csak a következő kongresszus megalakulásáig fog tartani. A képviselőházban, ahol mind a 435 hely sorsáról döntenek, a demokrata többség vége majdnem teljesen bizonyosnak látszik, vizsgáljuk meg inkább, hogy milyen esélyei vannak a republikánusoknak a szenátusi többség megszerzésére.

A szenátus 100 helyéből csak 37.ről döntenek novemberben és a demokraták többsége 9 szék, ha hozzájuk számoljuk a két független képviselőt, akik gyakran szavaznak a demokratákkal. A 37 székből, amiről döntés születik hamarosan, 19 demokrata és 18 republikánus, ami azt is jelenti, hogy a többség elérése érdekében a republikánusoknak a most demokrata székek több mint felét meg kell szerezniük, miközben a sajátjaik közül egyet sem buknak el. Nézzük akkor a billegő körzeteket, mennyi esély van egy konzervatív fordulatra a felsőházban.

A republikánus helyek nincsenek túlságosan nagy veszélyben a szenátusban, csupán két hely lehet bizonytalan, ezekben az a közös, hogy erős harmadik jelölt is szerepel a versenyben.  Floridában sokáig úgy tűnt, hogy az üres szenátusi székért Charlie Crist kormányzó indulhat a republikánusok színeiben, ám a korábban csak az állam politikájában résztvevő Marco Rubio erőteljes kampányt indított az előválasztások megnyerésére. Rubio üzenete egyértelmű volt, ellentétben a kormányzóval, ő nem támogatta az elnök gazdaságélénkítő csomagját és jóval konzervatívabb is, mint Crist.

 

 

A taktika működött, a republikánus előválasztás közeledtével egyre csökkent Crist előnye, míg áprilisban a kormányzó bejelentette, hogy függetlenként indul. A verseny így három résztvevősre bővült, és egy állam kormányzójának talán elég lehet a politikai tőkéje ahhoz, hogy függetlenként is komoly eredményeket érhessen el. A demokrata jelölt, Kendrick Meek, aki a képviselőházban ül, úgy tűnik lemaradt a versenyben és jelenleg Rubio a választás esélyese, noha augusztus közepéig még Crist vezette a közvélemény-kutatásokat, ám mára hátránya 10 pontra nőtt.

Alaszka esete talán még talányosabb, bár a demokratáknak itt sincs sok esélyük. A republikánus előválasztáson azonban nagy meglepetésre a Tea Party által is támogatott Joe Miller legyőzte a szenátusi helyet jelenleg birtokló Lisa Murkowskit, igaz mindössze 51-49 arányban. Murkowski azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és jelenleg, mint write-in jelölt, a versenyben maradt. Alaszkában ugyanis lehetséges a szavazólapon nem szereplő jelöltekre is szavazatot leadni szimplán beírva a jelölt nevét. A székért tehát Murkowski és Miller fog nagy csatát vívni. Murkowski jóval több pénzt gyűjtött a kampányra, mint vetélytársa, ám nem beírós jelöltként nagyon ritkán jut bárki szenátusi székhez. Ezt a versenyt érdemes lesz figyelni.

Lépjünk tehát tovább, és nézzük, hogy hol jön össze a maradék 10 hely a republikánusoknak. Az első hely megszerzése nem is tűnik nehéznek, legalábbis számomra úgy tűnik, hogy a demokraták annyira lehetnek népszerűek Észak-Dakotában, mint az SZDSZ volt Borsodban, bár valószínűleg tévedek. Mindenestre a most visszavonuló Byron Dorgan széke nem valószínű, hogy a párton belül marad. Dorgan '92 óta volt az állam szenátora, a demokrata párt egyszerűen képtelen volt hozzá mérhető súlyú jelöltet állítani, az állami szenátor Tracy Potter indulhat a színeikben. Ellenfele az igazi nehézsúlyú, az államot kormányzóként 2000 óta vezető John Hoeven lesz, aki mellesleg a legnépszerűbb kormányzó az országban. A közvélemény-kutatások 40 százalékos előnyt mérnek a javára, tehát biztosra vehető, hogy Észak-Dakota új szenátora ő lesz. Arkansasban sincs túl sok esély a GOP megállítására, a jelenlegi demokrata szenátor, Blanche Lincoln számára saját pártjának előválasztása is problémát okozott, és az alsóházból érkező republikánus John Boozman szinte teljesen biztos, hogy megveri. Indianában visszakaphatja székét az államot 1989 és 1999 között képviselő Dan Coats, miután utóda a demokrata Evan Bayh nem indul újra, így ellenfele a képviselőházból érkező Brad Ellsworth lehet. Az utolsó közvélemény-kutatás, ami szoros versenyt jelzett februárban készült, egyébként úgy tűnik, hogy újra Coats képviselheti a körzetet. Pennsylvaniában az előző alkalommal sem demokrata ülhetett a szenátusba, ám Arlen Specter pártváltása következtében bekékült a körzet. Specter, aki '81 óta képviselte az államot, most nem számíthat a hivatalban lévőt segítő előnyökre, hiszen már az előválasztáson megbukott a képviselőházban dolgozó Joe Sestakkal szemben, aki természetesen a pártváltása miatt kritizálta.

Ellenfele a republikánus Pat Toomey lesz, aki 1999 és 2005 között a képviselőházban ült, majd a Club for Growth politikai szervezet támogatásával majdnem legyőzte az akkor még republikánus, többek között Bush elnök támogatását is elnyerő Spectert. Most úgy tűnik, révbe érhet.

Idáig tehát 4 helyen számíthatunk republikánus győzelemre, a többi 6 szék megnyerésének lehetőségéről később írok.

Szólj hozzá!

Címkék: szenátus

A bejegyzés trackback címe:

https://midterms.blog.hu/api/trackback/id/tr842361693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása