HTML

Félidő

A 2010-es midterms választások Amerikában. Mert nem csak Magyarországon választanak 2010-ben

Friss topikok

  • Ralph Cifaretto: @civilkontrol: "Sajnos az USA-val kapcsolatos ismereteim nagyjából megállnak a Michael Moore-i szi... (2010.02.20. 20:57) A demokrata többség illúziója
  • latte: @TuRuL_2k2: Valóban sokkal átláthatóbb az amerikai finanszírozási rendszer, kérdés, hogy az egyes ... (2010.02.09. 19:23) Money, money, money
  • bástya: Egyszer úgyis megértem ezt az országot és az állandó választásaikat. (2010.02.03. 14:09) Kezdődik
  • latte: @TuRuL_2k2: Nyilván a magyar kampányguruk szeretnék azt hinni, hogy van egy olyan módszer, ami aut... (2010.01.27. 13:59) Az Obama kampány megismételhetetlensége
  • zalan: talán csak a portugál inkvizíció (2010.01.22. 02:42) Massachusetts után

Linkblog

State of the Union

2010.01.28. 17:14 :: latte

Barack Obama tegnapi State of the Union beszédének fő témája a gazdaság volt. A gazdaság és annak válsága, illetve az elharapódzó munkanélküliség. Az elnök figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok sokkal nehezebb helyzetekből is képes volt megújulva és sikeresen kikerülni. Beszélt kormánya válságkezelő teljesítményéről, mely azonnali és agresszív volt, és melynek köszönhetően sikerült elkerülni az összeomlást. Kijelentette, hogy bár a vihar elvonult, a pusztítás megmaradt, amelyet kezelni kell. Kihasználta az alkalmat arra is, hogy emlékeztesse az embereket arra, hogy a válság az előző adminisztráció öröksége és megemlítette kormányzatának eredményeit a válság kezelése során. Rámutatott, hogy a dolgozó emberek 95%-ának csökkentek az adóterhei.

Fontos üzenet volt a tiszta energiára való átállás is, mely téren Amerikának ismét vezető szerepre kell szert tennie, hiszen ez a jövő útja, és többek között ettől reméli az új munkahelyek megteremtését. Az új munkahelyek ugyanis kulcsfontosságúak lennének a demokrata kormányzat számára. Nem is meglepő, hogy az elnök gyakran említette munkahelyteremtő terveit és gyakran emlékeztetett rá, hogy a tavalyi gazdaságélénkítő program mennyi munkahelyet mentett meg. A politikájának elsőrendű fókuszpontjaként is a munkahelyteremtést nevezte meg. Említette, hogy új infrastrukturális beruházásokra van szükség, például a gyorsvasutak terén.

Több törvényjavaslatot is említett beszédében, melyek elfogadására nagy szükség van, ezek között volt a munkahelyteremtésről szóló javaslat, melyet az alsóház már el is fogadott. A második fontos javaslat, melyet az alsóház már szintén elfogadott, a pénzügyi rendszer újraszabályozása volt. Obama szerint ezt kellene követnie az innováció fejlesztésének, az export fokozásának és új piacok szerzésének és az oktatás fejlesztésének, és végül az egészségbiztosítási reformnak. Obama utalt rá, hogy ezeken a területeken az általa vezetett kormányzat milyen lépéseket tett és további lépéseket sürgetett. A költségvetési deficit kapcsán ismét emlékeztetett arra, hogy azt republikánus elődjétől örökölte, ugyanakkor bejelentette, hogy 2011-től befagyasztják a költségvetést.

Utalt ugyanakkor arra, hogy nem szabad, hogy az állandó kampány irányítsa a politikát Washingtonban és nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a kongresszust felszólítsa, hogy lépjen a Legfelsőbb Bíróság múlt heti ítéletének ellensúlyozása érdekében. Az egyébként pártokon felüli hangvételűnek szánt beszéd ezen részén többször figyelmeztette a republikánusokat arra, hogy milyen nagy felelősségük van a kormányzásban, és igyekezett az obstrukciót is rövid távú politikai érdekek eszközeként bemutatni.

A beszédet a nemzetbiztonsági kérdésekkel fejezte be, melynek fő fókusza az afganisztáni háború volt, ám az iraki kivonulást is megemlítette. A külpolitika egyéb kérdéseiben Amerika emberi jogi elkötelezettségét emelte ki, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak fokoznia kell a humanitárius beavatkozásokat. A veteránok jólétét is kiemelte, mint olyan területet, ahol az általa vezetett adminisztráció sikereket ért el.

A beszédet végül az újrakezdés, az amerikai álom megújításának ígéretével fejezte be.

Szólj hozzá!

Címkék: beszéd obama

A bejegyzés trackback címe:

https://midterms.blog.hu/api/trackback/id/tr941710333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása