HTML

Félidő

A 2010-es midterms választások Amerikában. Mert nem csak Magyarországon választanak 2010-ben

Friss topikok

  • Ralph Cifaretto: @civilkontrol: "Sajnos az USA-val kapcsolatos ismereteim nagyjából megállnak a Michael Moore-i szi... (2010.02.20. 20:57) A demokrata többség illúziója
  • latte: @TuRuL_2k2: Valóban sokkal átláthatóbb az amerikai finanszírozási rendszer, kérdés, hogy az egyes ... (2010.02.09. 19:23) Money, money, money
  • bástya: Egyszer úgyis megértem ezt az országot és az állandó választásaikat. (2010.02.03. 14:09) Kezdődik
  • latte: @TuRuL_2k2: Nyilván a magyar kampányguruk szeretnék azt hinni, hogy van egy olyan módszer, ami aut... (2010.01.27. 13:59) Az Obama kampány megismételhetetlensége
  • zalan: talán csak a portugál inkvizíció (2010.01.22. 02:42) Massachusetts után

Linkblog

Kezdődik

2010.02.01. 20:28 :: latte

Amerika az állandó kampány országa. Holnap már meg is tartják a midterms első nagyobb versenyét, Illinois állam előválasztásait. Én most csak a szenátusi és a kormányzói versenyekre kívánok koncentrálni, úgyhogy nézzük is meg gyorsan, kik akarnak betörni a politikai elibe.

Kezdjük először is a kormányzói pozícióval. A korábbi kormányzót, a rossz emlékű Ron Blagojevichet már eltávolították ugyan, de ítélet még nem született az ügyében. A demokratáknál a helyére kinevezett Pat Quinn kihívója az állami számvevő Dan Hynes lesz, aki augusztus óta több mint 20 pont hátrányt dolgozott le és a hivatalban lévő kormányzó ellen jó esélyekkel indulhat.

 

A republikánusoknál jóval népesebb a mezőny, 5 jelölt is számottevő támogatottsággal bír. Legtöbb esélye talán a szintén egyre jobb közvélemény-kutatási adatokkal rendelkező, korábbi helyi pártvezér Andy McKennának van, aki nemrég előzte meg a korábban nagy esélyekkel induló egykori államügyész Jim Ryant. Őket követi az állami szenátor Kirk Dillard és kissé lemaradva Bill Brady, végül az 5. esélyes az egykor civil szférában mozgó Adam Andrzejewski. A verseny azért valószínűleg az első két jelölt között fog majd eldőlni, akik közül a Ryan már 2002-ben próbálkozott a kormányzói cím elnyerésével, ám alulmaradt Blagojevichcsel szemben. Most jobban áll a demokrata Pat Quinnél.

A szenátusi helyekért a demokrata oldalon nagy harc lesz, hiszen a korábbi szenátor ebben a körzetben Obama volt, és a helyére kinevezett Roland Burris nem kíván indulni. A három esélyes jelölt így Alexi Giannoulias állami kincstárnok, David Hoffmann chicagói főfelügyelő és a chicagói városi liga vezetője Cheryle Jackson lehet. Mivel Jackson eléggé közel állt Blagojevichhez, esélyei nem túl jók, csak Chicagó déli fekete negyedeiben szerezhet sok szavazatot. A fő esélyes így Giannoulias lehet, aki vezet a közvélemény-kutatások szerint.

A republikánusoknál jóval egyszerűbb a helyzet, a kongresszusi képviselő Mark Kirk fog nyerni nagy valószínűséggel, a fő vetélytársa, 30 ponttal lemaradva az ingatlanfejlesztő Patrick Hughes lesz.

 

1 komment

Címkék: kormányzó szenátus illinos előválasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://midterms.blog.hu/api/trackback/id/tr521721011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2010.02.03. 14:09:02

Egyszer úgyis megértem ezt az országot és az állandó választásaikat.
süti beállítások módosítása