HTML

Félidő

A 2010-es midterms választások Amerikában. Mert nem csak Magyarországon választanak 2010-ben

Friss topikok

  • Ralph Cifaretto: @civilkontrol: "Sajnos az USA-val kapcsolatos ismereteim nagyjából megállnak a Michael Moore-i szi... (2010.02.20. 20:57) A demokrata többség illúziója
  • latte: @TuRuL_2k2: Valóban sokkal átláthatóbb az amerikai finanszírozási rendszer, kérdés, hogy az egyes ... (2010.02.09. 19:23) Money, money, money
  • bástya: Egyszer úgyis megértem ezt az országot és az állandó választásaikat. (2010.02.03. 14:09) Kezdődik
  • latte: @TuRuL_2k2: Nyilván a magyar kampányguruk szeretnék azt hinni, hogy van egy olyan módszer, ami aut... (2010.01.27. 13:59) Az Obama kampány megismételhetetlensége
  • zalan: talán csak a portugál inkvizíció (2010.01.22. 02:42) Massachusetts után

Linkblog

A demokrata többség illúziója

2010.02.12. 19:52 :: latte

Az amerikai politikában hagyományosan a demokratákat tartják „liberális”, a republikánusokat konzervatív erőnek (az idézőjel azért szerepel, mert ott egész mást értenek liberálison, mint itt). Arra gondolhatnánk tehát, hogy a kongresszus mindkét házában meglévő stabil demokrata többség lehetőséget nyújt egy erőteljes liberális politika megalkotására.

Ez azonban több szempontból sincs így. A demokraták hagyományos választói koalícióját a New Deal alapozta meg, ám a hatvanas években a feketék polgárjogi mozgalmai melletti kiállás eredményeként a republikánusok sikeresen elhódították a déli államokat. Ez volt Nixon Déli stratégiája, mely olyannyira jól működött az elnökválasztások soránm hogy ’68 és 2008 közötti 10 elnökválasztásból a demokraták csak hármat tudtak megnyerni, ebből az egyik a Watergate botrányt követő választás volt ’76-ban, a másik kettő pedig Clinton két győzelme a ’90-es évekbenm amikor Ross Perot személyében igen erős 3. jelölt is indult.

Mindenesetre pár demokrata képviselő és szenátor megőrizte mandátumát délen és a 90-es években megjelentek a déli körzetekben a konzervatív demokraták. Ők ’95-ben saját koalíciót is létrehoztak a demokrata frakción belül, Blue Dog néven. Jelenleg ennek a koalíciónak 54 tagja van az alsóházban, ami nélkül a demokrata többség nem realizálható.

Bár a szenátusban nem is olyan régen a demokraták még az obstrukció megtörésére is alkalmas szupertöbbséggel is rendelkeztek, nem voltak képesek áttörést elérni. Ennek okai szintén a saját frakciójuk konzervatív tagjai, másrészt Obama törekvése a kétpártiságra, vagyis republikánus támogatók szerzésére való törekvés a kulcsfontosságú döntések terén.

A szenátusi helyek elosztása sem feltétlenül a demokratáknak kedvez, akik Texas kivételével inkább a nagy lakosságú államokban erősek, mint Kalifornia vagy New York, ám ezek az államok ugyanúgy két képviselőt delegálhatnak a szenátusba, mint mondjuk Montana vagy Nebraska.

A demokraták cselekvési lehetőségeit még jobban behatárolja Scott Brown massachusettsi győzelme, hiszen ez egy elég erős jelzés a novemberi választások előtt, így sokan az újraválasztásuk érdekében nem lesznek hajlandóak kiállni kockázatos döntések mellett.

Ugyanakkor az, hogy a kongresszusi demokraták elfogadottsága a független szavazók között már most is rendkívül alacsony, lehetővé teszi, hogy ne kelljen további népszerűségromlástól tartaniuk, ugyanis már nincs hova.

4 komment

Címkék: szenátus képviselőház választási szabályok

A bejegyzés trackback címe:

https://midterms.blog.hu/api/trackback/id/tr901753078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civilkontrol 2010.02.13. 11:40:15

Sajnos az USA-val kapcsolatos ismereteim nagyjából megállnak a Michael Moore-i szinten és idő hiján ennél sokkal többet nem is nagyon remélhetek ezért alighanem elég vicces kérdést fogok föltenni :o)

Ha jól látom, Obama az első elnök, aki nekidurálta magát az egészségügy súlyos problémájának megoldására.
Hogy a csudába lehet, hogy (részben emiatt) folyamatosan veszit a népszerűségéből?

Valóban létezik az a kampánygépezet amit a Sicco-ban taglal Moore és most épp Obamát próbálják (sikeresen) elásni?

Vagy Amerika népe ennyire közönyös másik ember iránt?

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.13. 14:02:33

@civilkontrol: Nem Obama az első elnök, Clinton is ezzel kezdte, aztán a '94-es midterms során el is vesztette a demokrata többséget és esélytelenné vált a terv keresztülvitele. Obama azért veszít a népszerűségéből, mert a gazdaság továbbra sem indult be, és kezd elfogyni a türelmi idő.

Valóban létezik egy olyan lobbi, amely ellenérdekelt az egészségügyi reformban, ők nyilván a republikánus jelölteket támogatják, mint ahogy az is nyilvánvaló, hogy a reform támogatói a demokratákat.

A reform azért népszerűtlen, mert Amerikában az emberek nem szeretik, ha a kormányzat túl nagyra kíván nőni és sokan nem kívánják mások ellátását finanszírozni.

civilkontrol 2010.02.13. 17:36:13

@latte:
Ez döbbenet.
És az nem csípi a szemüket, hogy a költségvetés cirka 50%-a katonai kiadásokra megy el pl. az EÜ helyett?

Ralph Cifaretto 2010.02.20. 20:57:14

@civilkontrol: "Sajnos az USA-val kapcsolatos ismereteim nagyjából megállnak a Michael Moore-i szinten"

Akkor nagyon ködös szemüvegen át nézed.
Kbebn nekem tetszik a blog! Érdekel az amerikai politika.
süti beállítások módosítása