HTML

Félidő

A 2010-es midterms választások Amerikában. Mert nem csak Magyarországon választanak 2010-ben

Friss topikok

  • Ralph Cifaretto: @civilkontrol: "Sajnos az USA-val kapcsolatos ismereteim nagyjából megállnak a Michael Moore-i szi... (2010.02.20. 20:57) A demokrata többség illúziója
  • latte: @TuRuL_2k2: Valóban sokkal átláthatóbb az amerikai finanszírozási rendszer, kérdés, hogy az egyes ... (2010.02.09. 19:23) Money, money, money
  • bástya: Egyszer úgyis megértem ezt az országot és az állandó választásaikat. (2010.02.03. 14:09) Kezdődik
  • latte: @TuRuL_2k2: Nyilván a magyar kampányguruk szeretnék azt hinni, hogy van egy olyan módszer, ami aut... (2010.01.27. 13:59) Az Obama kampány megismételhetetlensége
  • zalan: talán csak a portugál inkvizíció (2010.01.22. 02:42) Massachusetts után

Linkblog

Money, money, money

2010.02.08. 16:41 :: latte

Mivel az Egyesült Államokban a kampány szinte folyamatos, és a pártok működése is egész más mint itthon, az ottani politikusoknak saját maguknak kell az erőforrásaik jó részét összegyűjteniük. Előfordulhat persze, hogy az általános választáson egy-egy jelölt komoly támogatást kap a pártjától, ez korántsem elég egy sikeres próbálkozáshoz.

Ezért nem túlzás azt állítani, hogy az amerikai politikába belépni kívánóknak a legnehezebben átugorható korlát az anyagiak biztosítása.

A legtöbb jelölt azonban ritkán használja magánvagyonát a választási kampányra. Nem is tehetné, hiszen általában ennél jóval komolyabb összegről van szó. A különböző közpolitikákban érintett csoportok, mint a szakszervezetek, az egyházi és civil szervezetek, a különböző cégek azonban hajlandóak komoly összegekkel beszállni egy-egy politikus megválasztásának költségeibe, természetesen a megfelelő álláspontért cserébe. A Legfelső Bíróság nem is oly régi döntése érdekében ezt manapság korlátlan mértékben meg is tehetik.

Ez kétségkívül jelentős összeget jelenthet, azonban ez még mindig nem biztos, hogy képes fedezni egy jelentősebb kampány kiadásait. Azonban az Egyesült Államokban annak is hagyománya van, hogy magánszemélyek adományozzanak pénzt különböző politikusok számára. Ebben az esetben a hozzájárulás mértéke korlátozott, ám a kis összegű adományok újabb kori felfutásával egyre nagyobb jelentőséget kaphatnak ezen adományok.

Természetesen továbbra is fontosak maradnak a gazdag magánszemélyek, akik képesek a jogilag megengedett maximális áldozatra. A legtöbb adomány továbbra is a nagy adományozóktól gyűlik össze. Az ideális jelöltnek tehát jó kapcsolatokat kell ápolnia a különböző társadalmi szervezetekkel és a fontosabb magánszemélyekkel a győzelem érdekében és az sem árt, ha a párt választási költségeit is képes saját körzetébe terelni.

A két nagy párt előválasztásai azt bizonyítják, hogy az esetek több, mint 90%-ában az összegyűjtött pénz puszta mennyisége dönt.

2 komment

Címkék: választási szabályok

A bejegyzés trackback címe:

https://midterms.blog.hu/api/trackback/id/tr221739634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.02.09. 18:20:17

Nekem rokonszenves az amerikai kampányfinanszírozás átláthatósága (igaz, azt nem tudom, mennyire kerülik meg a szabályokat egyes adományozók, visznek-e pénzt bőröndben).

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.09. 19:23:46

@TuRuL_2k2: Valóban sokkal átláthatóbb az amerikai finanszírozási rendszer, kérdés, hogy az egyes lobbicsoportok nyílt beavatkozása mennyire engedhető meg. Bár Magyarországgal összehasonlítva legalább tudni lehet, hogy mi áll a döntések hátterében.
süti beállítások módosítása