HTML

Félidő

A 2010-es midterms választások Amerikában. Mert nem csak Magyarországon választanak 2010-ben

Friss topikok

  • Ralph Cifaretto: @civilkontrol: "Sajnos az USA-val kapcsolatos ismereteim nagyjából megállnak a Michael Moore-i szi... (2010.02.20. 20:57) A demokrata többség illúziója
  • latte: @TuRuL_2k2: Valóban sokkal átláthatóbb az amerikai finanszírozási rendszer, kérdés, hogy az egyes ... (2010.02.09. 19:23) Money, money, money
  • bástya: Egyszer úgyis megértem ezt az országot és az állandó választásaikat. (2010.02.03. 14:09) Kezdődik
  • latte: @TuRuL_2k2: Nyilván a magyar kampányguruk szeretnék azt hinni, hogy van egy olyan módszer, ami aut... (2010.01.27. 13:59) Az Obama kampány megismételhetetlensége
  • zalan: talán csak a portugál inkvizíció (2010.01.22. 02:42) Massachusetts után

Linkblog

Mi a tét?

2010.01.16. 17:11 :: latte

A blog célja tehát a 2010-es midterms választások nyomon követése. Felmerülhet a kérdés, hogy mi forog kockán ezen a versenyen, ha az elnöki cím nincs veszélyben. Az Egyesült Államokban azonban az elnöki hatalom önmagában még nem feltétlenül elég a döntések meghozásához, a kongresszus két háza igen sok kérdésben dönt. A két ház közül a nagyobb hatalmat a szenátus birtokolja, ráadásul a szenátorok közül jó eséllyel későbbi elnökjelöltek is kikerülhetnek (bár gyakoribb, hogy egy korábbi kormányzó szerzi meg az elnöki címet, gondoljunk Bushra, Clintonra vagy Reagenre).

 

A demokraták stabil többségüket kihasználva végrehajtották legfontosabb törekvéseiket –egészségügyi reform, az üvegházhatású gázok kereskedelme- nem mindegy, hogy az Obama kormányzat hátralévő két évében milyen kongresszus ülésezik majd. A szenátusban a demokraták elérték a 60 helyet, ami obstrukció biztossá tette számukra a törvényhozást, várhatóan ez meg fog változni. Mindenesetre az egyik legfontosabb tét éppen ennek a 60 fős többségnek a léte vagy nemléte lesz.

 

A képviselőházban a republikánusok számára rendkívül fontos lenne visszaszerezni, amit a Bush kormányzat utolsó midtermjén, 2006-ban veszítettek el. Mivel ezeken a választásokon az ellenzék szokott jobban szerepelni, úgy tűnik ez nem esélytelen. Könnyen megismétlődhet az 1994-es helyzet, annyi különbséggel, hogy az akkori kormányzat nem tudta elérni az egészségügy reformját, ám már a próbálkozás elég volt a demokrata brand erodálódásához és egy nagyarányú republikánus győzelemhez.

 

A kormányzói versenyek pedig azért különösen fontosak, mert az USÁ-ban eléggé nagy függetlenséggel rendelkeznek az egyes tagállamok és hát olyan államok kormányzóját fogják megválasztani, mint Kalifornia, New York vagy Texas.

 

Emellett persze politológiai közhely, hogy az ilyen „időközi” választások értékelik a kormány eddigi munkáját, a különbség a magyar helyzettel annyi, hogy odaát mindenhol egyéni jelöltek vannak, akiknek személyes karizmája fontosabb lehet, mint a párthovatartozása. Nézzük is meg John Cornyn remekbe szabott videóját ahol pontosan látszik, milyen fontos a karizma:

Ő egyébként Texas állam egyik szenátora.

 

3 komment · 1 trackback

Címkék: kormányzó tét képviselőház szentáus

A bejegyzés trackback címe:

https://midterms.blog.hu/api/trackback/id/tr711677275

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Húzz egy Bubbát, Obama! 2010.01.22. 09:41:07

Ez az egész már a massachussettsi időközi szenátorválasztás előtt elkezdődött. Bárki aki látott két részt az Elnök embereiből tudhatta, hogy az amerikai szövetségi szintű politikai intézményrendszeren nem lehet pillanatok alatt végigvinni akár még egys...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZöldMarci 2010.01.18. 22:33:22

Nekem mondjuk nem mondott olyan sokat ez a reklám, mert alapvetően az ő-is-egy-közülünk érzést akarta visszaadni, a teljesítményérl pozíciójáról meg elég kevés volt.

Amúgy jó, hogy van ilyen blog, mert a fehérház blog leállít és Király András amúgy is túl republikánus volt:-).

Amúgy Texasról van egy érdekes megállapítás az Economistban:

"Half the babies in Texas, for instance, are born to Latina mothers, even though Latinos make up under 40% of that state’s population. ... It is not impossible to imagine that, in time, Texas’s huge Hispanic population could turn America’s second-largest state Democratic."

www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=15213252

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.19. 13:03:15

@ZöldMarci: Ezt a reklánot inkább csak azért raktam be mert vicces.

Texasban valóban egyre több a latinó, de nem szabad az ő szavazataikat egyértelműen a demokratákhoz rakni, ugyanis a legtöbb latinó mélyen vallásos, és így kulturális kérdésekben könnyen válhatnak a republikánusok szövetségeseivé. 2004-ben Bush nem is szerepelt rosszul közöttük.

ZöldMarci 2010.01.21. 14:16:53

@latte: Persze, hogy nem automatikusan demokraták, a citált economist cikk is leírja, hogy társadalmilag konzervatívok és még Obama is "csak" kétharmadrészt vitte a szavazatukat.

A reklám érdekes volt, csak engem nem győzött meg:-)
süti beállítások módosítása