HTML

Félidő

A 2010-es midterms választások Amerikában. Mert nem csak Magyarországon választanak 2010-ben

Friss topikok

  • Ralph Cifaretto: @civilkontrol: "Sajnos az USA-val kapcsolatos ismereteim nagyjából megállnak a Michael Moore-i szi... (2010.02.20. 20:57) A demokrata többség illúziója
  • latte: @TuRuL_2k2: Valóban sokkal átláthatóbb az amerikai finanszírozási rendszer, kérdés, hogy az egyes ... (2010.02.09. 19:23) Money, money, money
  • bástya: Egyszer úgyis megértem ezt az országot és az állandó választásaikat. (2010.02.03. 14:09) Kezdődik
  • latte: @TuRuL_2k2: Nyilván a magyar kampányguruk szeretnék azt hinni, hogy van egy olyan módszer, ami aut... (2010.01.27. 13:59) Az Obama kampány megismételhetetlensége
  • zalan: talán csak a portugál inkvizíció (2010.01.22. 02:42) Massachusetts után

Linkblog

Kulturális háború: visszavágó

2010.07.09. 10:16 :: latte

A kulturális háború sokáig a republikánusok csodafegyvere volt, a most következő választás azonban fordulatot hozhat ezen a téren. Az amerikai választásokon ugyanis gyakoriak a különböző népszavazások is. A GOP ezzel szívesen élt is, a legismertebb példa talán Bush 2004-es megválasztásához kötődik, amikor a melegházasságról szóló népszavazások pár államban mozgósították a konzervatív bázist.
Most a demokraták számára a marihuána törvények enyhítése lehet hasonló tényezo, 6 államban lesz rajta a kérdés a szavazólapokon, köztük a legnépesebb, így a képviselőházba legtöbb tagot delegáló Kaliforniában. Ez azért lehet jó hír a demokrata párt számára, mert ez a kérdés a párt mostanában nem túl lelkes szavazótáborát mozgósíthatja. A dekriminalizációt vagy legalizációt kitűző javaslatok ráadásul épp a midtermstől gyakran távol maradó fiatalokat mozgósíthatják leginkább. Kérdés persze, hogy mennyiben lehet a betépett fiatalokra kampányt építeni.
Mindenesetre a puszta lehetőség, hogy a kulturális háború kérdésköre már inkább a demokrata tábort mozgósíthatja jelzi, hogy ez a stratégia kezd szépen lassan kihunyni a republikánus oldalon. Persze ha valaki háborút kezdeményez, akkor azt be is kell fejeznie, márpedig a demokraták most racionálisan nem hagyhatják, hogy ezek a kérdések kikerüljenek a politikai napirendről. Ez most nem valószínű, hogy megmenti őket, de sok problémát okozhat még a GOP-nak a későbbiekben.
A republikánusoknak újra kell alkotniuk a stratégiájukat, hogy hosszú távon versenyben maradhassanak, nem mindig lesz válságban az ország demokrata vezetés mellett. A most novemberben várható győzelmük lehet az első lépés, ami a konzervatív oldal megújulásához vezethet. Sarah Palinnel, mint a párt arcával vagy Glenn Beckkel nem fog sikerülni.

Szólj hozzá!

Címkék: választói csoportok

A bejegyzés trackback címe:

https://midterms.blog.hu/api/trackback/id/tr222140380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása